Σχετικά με εμάς
Παλαιά περίοδος
1869-2005
Το αρχοντικό ολοκληρώθηκε το 1869 από τον Καθηγητή κ. Λαγό. Η ημερομηνία αυτή πιστοποιείται από μια ανάγλυφη παράσταση με το έτος και το όνομα στην όψη του κτιρίου από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού που οδηγεί στο Δημαρχείο. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του οικισμού του Λεονταρίου, και γνωστό στην ευρύτερη περιοχή ως Αρχοντικό Λαγού.
Αποκατάσταση
Το έτος 2005 το ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία του Στέφανου Αναστασόπουλου και της Δρ
Κατερίνας Παρπαϊρη. Την αποκατάσταση του κτιρίου ανέλαβε το τεχνικό γραφείο Παρπαϊρης και Συνεργάτες που ειδικεύεται σε αντίστοιχα έργα σε όλη την Ελλάδα.
Το κτίριο χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό από το Υπουργείο Πολιτισμού, και στη συνέχεια ενεκρίθη η αποκατάστασή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2006. Στόχος των μελετητών - ιδιοκτητών ήταν να γίνουν οι λιγότερες δυνατές επεμβάσεις στο κτίριο προκειμένου να διατηρηθεί η παραδοσιακή του φυσιογνωμία. Οι όψεις του κτιρίου έμειναν αναλλοίωτες. Η εσωτερική διακόσμηση πραγματοποιήθηκε από την αρχιτέκτονα Κατερίνα Παρπαϊρη.
Η συνολική αποκατάσταση ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2010, και το ανακαινισμένο αρχοντικό λειτουργεί ως παραδοσιακό ξενοδοχείο Α' τάξης (4 αστέρων).

Δωμάτια
Το Αρχοντικό Λεοντάρι βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού Λεοντάρι και προσφέρει στους επισκέπτες του ένα συνδυασμό σύγχρονης πολυτέλειας και παραδοσιακής αισθητικής. Αποτελείται συνολικά από 9 δωμάτια εκ των οποίων τα 2 είναι σουίτες, τα οποία ακολουθούν τις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής όσον αφορά τα υλικά (πέτρα και ξύλο) και τα χρώματα.
Standard δωμάτια
Υπάρχουν δύο δίκλινα και ένα τρίκλινο δωμάτιο σε αυτή την κατηγορία. Κάθε ένα έχει ξεχωριστή διακόσμηση. Οι εσοχές στους χρωματιστούς τοίχους, τα όμορφα ξύλινα και ζωγραφιστά έπιπλα, η άμεση πρόσβαση στην αυλή καθώς και η απρόσκοπτη θέα στον οικισμό και το κάστρο είναι μερικά από τα ιδιαίτερα στοιχεία αυτών των δωματίων.
Superior δωμάτια
Υπάρχει ένα δίκλινο και τρία τρίκλινα δωμάτια σε αυτή την κατηγορία. Κάθε ένα έχει ξεχωριστή διακόσμηση. Διαθέτουν έπιπλα αντίκες, χειροποίητα κεφαλάρια καθώς και ανεξάρτητα μπαλκόνια, με θέα τον Ταΰγετο και τον υπόλοιπο οικισμό.
Σουίτες
Υπάρχουν 2 πολυτελείς σουίτες που αποτελούνται από 2 δωμάτια (καθιστικό και υπνοδωμάτιο). Η πολυχρωμία του χώρου, το άνετο μαρμάρινο λουτρό, τα παραδοσιακά αρχοντικά έπιπλα, οι ανέσεις και στα δύο δωμάτια (2 τηλεοράσεις, κ.α.) υπόσχονται στους επισκέπτες μια υψηλής ποιότητας διαμονή.
Εσωτερικοί Χώροι
Το πέτρινο σαλόνι είναι ένας μοναδικός ψηλός θολωτός χώρος που βρίσκεται στο ισόγειο του 3όροφου κτιρίου. Η ευρύχωρη αυτή αίθουσα περιλαμβάνει την γωνιά της reception, τον χώρο του σαλονιού μπροστά στο τζάκι, τον χώρο του πρωινού και την γωνιά του μπαρ. Η επίπλωση του χώρου έχει γίνει με χειροποίητα ιταλικά έπιπλα καθώς και με σπάνια έπιπλα αντίκες. Καθίστε στους αναπαυτικούς καναπέδες και πολυθρόνες και ξεφυλλίστε βιβλία με την πλούσια ιστορία της περιοχής, απολαμβάνοντας το ποτό ή τον καφέ σας. Σε αυτό το χώρο επίσης θα απολαύσετε το πρωινό το οποίο σας ετοιμάζουμε καθημερινά με πολύ μεράκι. Η ζεστή ατμόσφαιρα και η φιλοξενία του προσωπικού θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Εξωτερικοί Χώροι
Η είσοδος στο ξενοδοχείο γίνεται μέσω της ιδιωτικής του αυλής στην νότια πλευρά του κτιρίου. Η πέτρινη αυτή αυλή έχει ένα τμήμα της υπαίθριο και ένα τμήμα της στεγασμένο. Μέσω μιας σκάλας, ο επισκέπτης οδηγείται στο κοινόχρηστο δώμα του Α’ ορόφου, όπου μπορεί να απολαύσει το πρωινό του, τον απογευματινό καφέ του ή το βραδινό ποτό του αγναντεύοντας την υπέροχη θέα στα γύρω βουνά και το νότιο τμήμα του οικισμού.
Το χωριό
Το Λεοντάρι βρίσκεται στις παρυφές του αρκαδικού τμήματος του Ταϋγέτου (540μ υψόμετρο), 11 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη. Αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόλογο παραδοσιακό οικισμό. Αρχαιολογικά ευρήματα ταυτίζουν το σημερινό Λεοντάρι με το αρχαίο Λεύκτρο (7ος π.Χ. – 4ος μ.Χ. αιώνας). Τις μεγάλες του δόξες, όμως, φαίνεται πως τις γνώρισε στα βυζαντινά χρόνια, καθώς δεν αποτέλεσε απλώς μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα που διαδέχτηκε τον φράγκικο οικισμό της Βελιγοστής, αλλά στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε στην δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Δεσποτάτου του Μυστρά, ενώ για περιορισμένα χρονικά διαστήματα διεκδίκησε και τον τίτλο της πρωτεύουσας του, περί το 1391, λόγω της στρατηγικής θέσης που κατείχε το ονομαστό του κάστρο.
Το όνομα του, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, οφείλεται σε κάποια ισχυρή κοινωνικά και οικονομικά προσωπικότητα που ονομαζόταν Λεοντάρης ή Λεοντάριος και ο οποίος μετοίκισε στην περιοχή στα χρόνια του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού, μεταξύ των ετών 1081 και 1118. Η παράδοση, ωστόσο, φέρνει ως τις μέρες μας και μια ακόμη εκδοχή: το βυζαντινό κάστρο του Λεονταρίου, λέγεται, πως από απόσταση έμοιαζε με καθισμένο λιοντάρι, άποψη, η οποία δεν αποκλείεται να ενέχει και τις αναμνήσεις των κατοίκων από την γλυπτική αναπαράσταση ενός λιονταριού, που κοσμούσε την περιοχή κατά την εποχή της ύστερης αρχαιότητας.
Στην μεταβυζαντινή περίοδο αποτελεί πεδίο συγκρούσεων Βενετών και Τούρκων καθώς το κάστρο έχει στρατηγική σημασία και για τους δύο. Για μια χρονική περίοδο μάλιστα, μετατρέπεται σε έδρα του Τούρκου πασά της Πελοποννήσου, ενώ αργότερα και ύστερα από την οριστικοποίηση της επικράτησης των Τούρκων στην Πελοπόννησο, το Λεοντάρι εξακολούθησε να κατέχει τον ρόλο πρωτεύουσας σε μία από τις 24 επαρχίες- βιλαέτια, στην οποία χώρισαν τον Μοριά οι κατακτητές. Ενδεικτικό άλλωστε της σπουδαιότητας του κάστρου για τον εκάστοτε κύριο της περιοχής είναι ότι η μισθοδοσία της φρουράς του, γινόταν απευθείας από τον ίδιο τον σουλτάνο, τακτική που ίσχυε για τα σημαντικά φρούρια, όπως ήταν εκείνα του Μυστρά, του Ναυπλίου, της Πάτρας, του Ναυαρίνου, της Μεθώνης και της Κορώνης.
Στο Λεονταρι διορίσθηκε Κάπος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ηλικία 16 ετών. Μετά όμως από λίγο έγινε αμαρτωλός και βγήκε στα βουνά. Επειδή η περιοχή του Λεονταρίου αποτελούσε βοσκότοπο των ορεινών περιοχών ονομαζόταν Λιβαδειά. Έτσι τα 40 παλικάρια από το Λιβαδειά που αναφέρονται στο γνωστό δημοτικό τραγούδι είναι από την περιοχή αυτή. Κατά την επαναστατική περίοδο λειτούργησε ως ορμητήριο των αγωνιστών (Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Παπαφλέσσας, Κίτσος), κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τις μαρτυρίες όσο και από τα απομνημονεύματα του Γέρου του Μοριά που συχνά αναφέρεται στην πόλη και στο κάστρο της.
Η γεωγραφική θέση του, το κλίμα, οι βυζαντινές εκκλησίες του, το κάστρο, τα σοκάκια, τα διόροφα πέτρινα αρχοντικά με τα στενομπόλια τους είναι μερικά από τα στοιχεία που καθορίζουν την ομορφιά του οικισμού.
Ο επισκέπτης αξίζει να δει:
1. Τον ναό των Αγ. Αποστόλων στην κεντρική πλατεία του οικισμού που πρόσφατα αποκαταστάθηκε από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης. Αποτελεί ένα αριστούργημα βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής κτισμένος τον 14ο αιώνα και θεωρείται από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Πελοποννήσου. Η παράδοση θέλει τον Κων/νο Παλαιολόγο να βρίσκεται στο Λεοντάρι όταν του ανηγγέλθη η ανακήρυξη του ως Αυτοκράτορα (1448 μ.χ.), να ορκίζεται στο ναό και εν συνεχεία να φεύγει για το Μυστρά όπου έγινε η στέψη του το 1449 μ.Χ.
2. Το κάστρο αποτελείται από 3 περίβολους. Σώζεται η «Λουμπαρδότρουπα» στη ΒΑ γωνία όπου το τείχος διατηρείται σε ύψος 4,60μ. Στην κορυφή βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και στη ρίζα του κάστρου το μικρό εκκλησάκι του Ταξιάρχη που μάλλον αποτελούσε τμήμα μοναστηριού.
3. Παρατηρείστε τις βρύσες στην πλατεία και στο κάστρο καθώς και τα πολλά πηγάδια σε διάφορα σημεία του οικισμού. Περπατείστε στα σοκάκια και απολαύστε τη θέα από διάφορα σημεία του οικισμού.
Αξιοθέατα
Το Λεοντάρι βρίσκεται σε ένα κεντρικό σημείο της Πελοποννήσου, καθώς ο κόμβος της Μεγαλόπολης (400 μ από την είσοδο στο Λεοντάρι) του νέου εθνικού οδικού δικτύου Τρίπολης – Καλαμάτας – Σπάρτης - Ολυμπίας, επιτρέπει στον επισκέπτη να βρεθεί σε σύντομο χρόνο σε πολλούς ενδιαφέροντες προορισμούς. Το εθνικό δίκτυο προς Καλαμάτα και Σπάρτη που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 μας επιτρέπει να επισκεφτούμε αυτές τις πόλεις σε λιγότερο από 20’. Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης, του Μυστρά, της Ολυμπίας και άλλοι ενδιαφέροντες προορισμοί θα βρίσκονται πλέον σε μικρή απόσταση από το Λεοντάρι. Επιπλέον μέσω της Μεγαλόπολης ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο βόρεια, προς τους οικισμούς της περιοχής της Καρύταινας, όπου οι λάτρεις των σπορ μπορούν να ακολουθήσουν τον πολύ σύντομο δρόμο προς τον Λούσιο ποταμό, κοντά στο γεφύρι του Ατσιχώλου, και να απολαύσουν πλήθος αθλημάτων όπως rafting, kayak, trekking canyoning, κλπ.
Φεύγοντας από το Λεοντάρι ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί προς τα νοτιοανατολικά. Πριν φτάσουμε στη διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Φαλαισία, συναντάμε το δρομάκι που μας φέρνει στην ιστορική μονή Παναγίας Μπούρα, που ιδρύθηκε στον 11ο ή 12ο αιώνα και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως γυναικεία μονή. Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζει στις 23 Αυγούστου. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο όχι μόνο της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, η μονή της Παναγίας έπαιξε σημαντικό ρόλο και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων: σχολείο για τα παιδιά των ραγιάδων, κέντρο μύησης των Φιλικών και ανεφοδιασμού των οπλαρχηγών, τόπος καταφυγής των κυνηγημένων. Δραστήρια ακόμη και σήμερα προσθέτει σελίδες στην πλούσια ιστορία της, ενώ ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε το 1984 όταν εμπλουτίστηκε με νέες μοναχές και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Σκαρφαλωμένη στα βράχια του Ταϋγέτου και στη νοτιοανατολική γωνιά της Αρκαδίας δεσπόζει η σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ιδιαιτέρως μεγάλη μονή της Παναγίας Αμπελακίου, που πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι υπήρχαν πολλά αμπέλια στην περιοχή. Πλήθος πιστών φτάνει καθημερινά είτε από το Λεοντάρι (από την πλευρά της Αρκαδίας), είτε από το Λογκάνικο (από την πλευρά της Λακωνίας) για να προσκυνήσει και να προσφέρει τα τάματά του στην θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας της Μακελλαρίτισσας». Δημιουργία του Ευαγγελιστή Λουκά, σύμφωνα με την παράδοση, γύρω της κυλά η ζωή του γυναικείου μοναστηριού, το οποίο είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
10 λεπτά με το αυτοκίνητο, νότια από το Λεοντάρι φτάνουμε στα όρια των νομών και ακολουθώντας αριστερή κατεύθυνση, θα βρεθούμε στις γραφικές πηγές του Ευρώτα, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο εκεί που λέγεται ότι η Ωραία Ελένη πέρασε τα νεανικά της χρόνια, σβήνοντας τη δίψα της στα γάργαρα νερά της πηγής βορείως του κάστρου του Χελμού. Σε μικρή απόσταση θα συναντήσουμε τον Σκορτσινό. Η ιστορία του χωριού φαίνεται πως ξεκινά από την αρχαιότητα καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν πως στην συγκεκριμένη θέση υπήρχε το οικιστικό κέντρο της Βελεμίνας, αλλά και το εντυπωσιακό κάστρο του Χελμού.
Η Γαβριά απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα βορείως του Λεονταρίου. Στον μικρό αυτό τόπο με τους ελάχιστους πλέον κατοίκους, ξεχωρίζουν το μονοπάτι «ΠΑΝ» με τις βιολογικές καλλιέργειες και η ρεματιά με την Γαβριδοκοτσιριδέικη Παναγιά.
Σε απόσταση 11 χλμ. προς το βορρά, βρίσκεται η Μεγαλόπολη, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Αξίζει να επισκεφτείτε τον πολύ σημαντικό της αρχαιολογικό της χώρο (αρχαίο θέατρο, Θερσίλειο Βουλευτήριο, Αγορά, Φιλίππειος Στοά), ή να χαλαρώσετε στην κεντρική πλατεία για τον καφέ ή το ποτό σας.
Βορειοδυτικά μπορείτε να επισκεφτείτε την Λυκόσουρα και το Λύκαιον όρος όπου διαδραματίζονταν οι αρχαιότεροι αγώνες, τα Λύκαια. Εκεί θα επισκεφτείτε επίσης και τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνος που προστατεύεται από την UNESCO. Σε μικρή απόσταση και μέσω του παραδοσιακού χωριού Ισαρη, φτάνετε στο περίφημο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας όπου 17 πελώρια δέντρα προβάλλουν από τη στέγη του ναού.
Εκδηλώσεις
15 Σεπτεμβρίου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις στο Λεοντάρι (1 ημέρα μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού).
23 Αυγούστου γιορτάζει η Μονή Μπούρα.
8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η Μονή Αμπελακίου.
11 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η Αγία Θεοδώρα.
Τον Αύγουστο διοργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή της Μεγαλόπολης.
Άφιξη
Το Λεοντάρι βρίσκεται ακριβώς στον κόμβο της Μεγαλόπολης του νέου εθνικού οδικού δικτύου Τρίπολης – Καλαμάτας – Σπάρτης - Ολυμπίας. Μόλις βγείτε από την έξοδο, και ακολουθώντας την κατεύθυνση προς Μεγαλόπολη, στα 400 μ θα συναντήσετε πινακίδα προς τα δεξιά που σας οδηγεί στο Λεοντάρι. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 1 ώρα και 50’.
Όροι κράτησης:
100% της προκαταβολής χρεώνεται για οποιαδήποτε ακύρωση που θα πραγματοποιηθεί 15 ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης.
100% της προκαταβολής χρεώνεται για μη-άφιξη.
100% της συνολικής διαμονής χρεώνεται για ενωρίτερη αναχώρηση από την αρχικώς προγραμματισμένη
Όλα τα σχετικά κόστη χρεώνονται στον πελάτη.
Το Ξενοδοχείο δέχεται πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard και American Express.
Όροι διαμονής:
Το ξενοδοχείο εφαρμόζει αυστηρή πολιτική μη-καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τα δωμάτια.
Το ξενοδοχείο επιθυμεί από τους επισκέπτες τον σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου καθώς και την τήρηση της ησυχίας σε όλους τους χώρους και τα δωμάτια.
Το ξενοδοχείο φιλοξενεί παιδιά μόνο με ευθύνη των συνοδών τους.
Το ξενοδοχείο δεν δέχεται κατοικίδια ζώα
Check in: 14:00
Check out: 12:00 π.μ.
Επικοινωνία
Αρχοντικό Λεοντάρι
Λεοντάρι Αρκαδίας
Τ.Κ. 22021
τηλ.: 27910 61200, 27910 61203
fax: 210 6858962
info@archontikoleontari.gr
κιν.: 6944056569